Report

Vandringsturism i Laponia

Authors/Editors

No matching items found.



Research Areas

No matching items found.


Publication Details

Author list: Wall-Reinius, Sandra

Publisher: European Tourism Research Institute (ETOUR)

Place: Östersund

Publication year: 2004


Abstract

Bakgrund

Natur- och kulturbaserad turism utgör en växande del inom den globala turismindustrin och den naturbaserade turismen äger ofta rum i skyddade områden, exempelvis i nationalparker och världsarv. Kunskap om besökarna är relevant för förvaltare av natur- och kulturområden samt för turismindustrin. För att förstå turismens effekter och påverkan på naturen, kulturen och samhället är det viktigt att ha fakta om besökarnas aktiviteter, rörelsemönster, motiv till besöket, upplevelser och attityder till natur- och kulturlandskapet samt till förvaltning.

Syfte

I den här rapporten presenteras resultat utifrån en undersökning bland besökarna i norra Lapplandsfjällen. Med norra Lapplandsfjällen avses fjällvärlden i kommunerna Kiruna, Gällivare och Jokkmokk. I undersökningsområdet återfinns ett flertal nationalparker och ett världsarv (Laponia). För att få en uppfattning om norra Lapplandsfjällens nuläge och utveckling samt för att kunna fatta beslut om framtida turistsatsningar, förvaltning och planering syftar denna rapport till att ge kunskap om besökarnas karaktäristika, upplevelser, resmotiv och attityder.

Rapporten har ett särskilt fokus på världsarvet Laponia. En allmän uppfattning är att utnämningar och etablering av skyddade områden leder till en ökning av antalet turister. Det är därför av intresse att undersöka betydelsen av världsarvsutnämningen för besökarna.

Datainsamlingen för rapporten har finansierats av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism och rapporten är en slutrapportering till stiftelsen. Resultaten i rapporten baseras på postenkäter till undersökningsområdets sommarbesökare under år 2003.

Resultat

§ Knappt 30 procent av besökarna i norra Lapplandsfjällen utgörs av utländska besökare, där tyskar representerar 14 procent av alla besökare.

§ Besökarna spenderar under sitt besök i genomsnitt drygt 4000 kronor på mat, övernattning, souvenirer och resor inom området. Undersökningen visar att de tyska besökarna har större ekonomiska utgifter i området jämfört med de svenska besökarna.

§ Drygt hälften av alla som besökte Laponia, kände till att Laponia var ett världsarv innan själva besöket.

§ För sex procent av besökarna i Laponia påverkade förekomsten av världsarvet beslutet att besöka området. Ytterst få personer hade som sitt huvudsakliga motiv till besöket i norra Lapplandsfjällen att besöka världsarvet.

§ Majoriteten av besökarna har positiva attityder gentemot världsarvet och besökarna från Norrbottens län är mer positiva än besökarna från övriga Sverige och Tyskland.

§ Att utveckla turismen i Laponia ses som positivt av ungefär en tredjedel av besökarna. Enligt enkätens respondenter är de viktigaste åtgärderna för att förbättra den turistiska upplevelsen att minska den mänskliga påverkan på naturen, miljöanpassa boende och aktiviteter och öka kontakten med samer samt öka utbudet av lokala maträtter.


Projects

No matching items found.


Keywords

No matching items found.


Documents

No matching items found.


Last updated on 2017-06-10 at 01:21